VGA SZÉTOSZTÓ ÉS ÁTKAPCSOLÓ RENDSZEREK

EGY SZÁMÍTÓGÉP VGA JELE - amely a géphez kapcsolódó video jelforrásból is származhat - TÖBB MONITORON is megjeleníthető, ha az a cél, hogy a képernyőn látható képet többen lássák, mégpedig ugyanolyan közelről és ugyanolyan jól, mint ahogy a azt a számítógép kezelője látja.

TÖBB SZÁMÍTÓGÉP VGA JELE közül kiválaszthatunk egyet, hogy azt EGY MONITORON, vagy EGY PROJEKTORON lássuk.

A fenti és más hasonló feladatok  VGA szétosztó-, illetve átkapcsoló eszközökkel oldhatók meg. Alkalmazásukra számos helyen lehet szükség:

A VGA rendszerek elemei:

A SZÁMÍTÓGÉP
fekete-fehér-, vagy színes képi információját előállító elektronikus jeleket a gépben egy un. VGA áramkör (Video Graphic Adapter) állítja elő, amely az alaplapon, vagy egy ahhoz kapcsolódó VGA kártyán található.

A VGA JEL
kifejezés valójában több elektronikus jel összefoglaló neve, amelyek a következők:

A VGA KÁBEL
a felsorolt jelek átvitelére szolgáló összetett kábel, amelyben három vékony 75 ohmos koaxiális kábel-ér és néhány közönséges vezeték van egy árnyékoló fémszövettel védve. A nagy sávszélességű analog
(azaz nem digitális) videojeleket ugyanis - néhány deciméternél nagyobb távolságra - csak 75 ohmos hullámimpedanciájú koaxiális kábeleken szabad továbbítani a jó minőségű képátvitel biztosítása érdekében. Ugyanakkor fontos, hogy a kábel 75 ohmos illesztett csatlakozású legyen, ami a jelforrásra (VGA kártya) és a jelfogadó áramkörre (pl. VGA monitor) vonatkozó szigorú műszaki előírás.

A VGA kábelek a monitorok esetében egy-két méter hosszúak, s egyik-, vagy mindkét végükön 15 pólusú (SUB HD) csapos (male: "M") csatlakozóval vannak ellátva. Ez a csatlakozó, s hüvelyes (female: "F") ellendarabja a VGA rendszerű jeltovábbítással együtt de facto szabvánnyá vált.

A VGA jelek néhány méterre történő továbbítására általában olyan tömeggyártású VGA kábeleket használnak, mint a monitorok VGA kábelei. Vannak jobb minőségű, azaz kisebb csillapítású 75 ohmos mikro-koax kábelereket tartalmazó speciális kábelek, amelyekkel nagyobb távolságra is elvezethető egy számítógép VGA jele. Ilyenek a professzionális TV kamerák kábelei, vagy például

A DAXON PROFI VGA KÁBEL,
amely egyedi gyártással, igény szerint az adott feladathoz szükséges hosszban, s a megrendelésnek megfelelően csapos-, vagy hüvelyes 15 pólusú VGA csatlakozókkal készül. Ezek a kábelek fali csatlakozó dobozban végződve is megrendelhetők.  A DAXON profi VGA kábelek alkalmazásával a nagy felbontású grafikus VGA monitorjelek 25 - 30 méterre is elvezethetők úgy, hogy nem látható a kép minőségének változása. DOS alpú-, vagy grafikus előállítású nagyobb karakteres megjelenítés esetén a szöveges, illetve képi információk  50 - 60 méter távolságban is jól láthatók.

NAGYTÁVOLSÁGÚ VGA ÁTVITEL
50, 100, vagy 300 méterre úgy valósítható meg, hogy a VGA jel összetevőit szimetrikus jellé alakítjuk, s egy csavart érpárakat tartalmazó kábelen továbbítjuk; majd a megjelenítés helyén visszaalakítjuk VGA jellé. E célra a DAXON többféle átviteli rendszert forgalmaz, amelyek három részből állnak: egy helyi- és egy távoli elektronikus átalakító dobozból, s a köztük lévő SFTP kábelből.

A VGA SZÉTOSZTÓ ERŐSÍTŐK
egy VGA jelet fogadnak és azt  2, 4, vagy 8 kimenetre juttatják el. Sávszélességük a nagyfelbontású grafikus képek jó minőségű átvitele érdekében 200 - 350 MHz. Ez az igen nagy sávszélesség lehetővé teszi az erősítők un. kaszkádba kötését:  kimenetükre további szétosztó erősítők csatlakoztathatók. Így 16, 32, 64, vagy jóval több monitor is működtethető ugyanarról a számítógépről.

A DAXON palettáján az alábbi főbb műszaki paraméterekkel rendelkező VGA szétosztó erősítők szerepelnek, amelyek önállóan, vagy a szükséges kábelekkel együtt rendszerbe foglalva is megrendelhetők. 

Típus
Sávszélesség
Bemeneti csatlakozás
RGB bemeneti
impedancia
Kimeneti csatlakozók
Méret
m × sz × h 
VS-102
250 MHz

1 db
15p csapos

3 × 75 ohm
2 db
15p hüvelyes
27×96×80 mm
VS-132 
350 MHz
22×78×102 mm
VS-104 
250 MHz
4 db
15p hüvelyes
52×224×152 mm
VS-134
350 MHz
VS-108
200 MHz
8 db
15p hüvelyes
52×224×152 mm
VS-138
300 MHz

A táblázatban felsorolt VGA szétosztó erősítők 230V/9V-os AC-DC, vagy AC-AC adapterről mőködnek.

VGA KAPCSOLÓK, VGA SZELEKTOROK

A DAXON VS-3 TÍPUSÚ VGA ÁTKAPCSOLÓ a DAXON Oktatási Számítógép Rendszer egyik alapeleme. Két VGA bemenete, s egy VGA kimenete van. Funkciója, hogy a diák monitorára a tanári számítógép jelét, vagy a diák gépének VGA jelét kapcsolja egy távoli kapcsoló hatására, amelyet a tanár működtet.

VGA SZELEKTOROK alkalmazására akkor van szükség, ha kettő, vagy több VGA jel közül kell kiválasztani egyet. Ez mechanikus kapcsolókkal is megoldható, de a reflexiómentes képátvitel érdekében az elektronikus megoldásokat érdemes előnyben részesíteni. Ezért a DAXON részéről olyan esetekben, amikor nagy megbízhatóságú és jó minőségű VGA jelkiválasztásra van szükség a Számítógép Szelektorok VGA SZELEKTOR-ként történő alkalmazását ajánljuk.

A Számítógép Szelektorok egyik fontos funkciója ugyanis a VGA jelek kiválasztása (amellett , hogy a billentyűzet- és az egér jeleket is kapcsolják). Azokat a típusokat ajánljuk, amelyek előlapi nyomógombokkal működtethetők.  A lehetséges példák közül a konferenciákra hivatkozunk, amikor az előadók hordozható számítógépét egy PC szelektoron át csatlakoztatják a kivetítőhöz, s így teszik lehetővé, hogy a soron lévő előadó használhassa a projektort.

A DAXON szakemberei készséggel vesznek részt az Ön VGA rendszerekkel kapcsolatos gondolatainak megvalósításában!  Kérjük hívjon bennünket, s forduljon bizalommal hozzánk!

PC szelektorok

TANÁR ÚR KÉREM!  (levél)
DAXON Elektronikai Kft. H-1118 Budapest, Ménesi út 19.
Telefon: (+361) 361-3366, (+3630) 921-7820 Fax: (+361)466 -5095
daxon@daxon.info