Az interneten át miénk a világ: látjuk, halljuk, olvassuk...
A kapcsolat azonban kétirányú, így lehetnek behatolók is: vírusok és - mások...

HARDVER TŰZFAL

Hardver Firewall

A számítógépes hálózatok   védelmére sokféle szoftveres megoldás létezik, amelyeket tűzfalnak neveznek, s amelyek megakadályozzák a Vírusok - és Mások (!) - behatolását a hálózat gépeibe.

A Hardver Tűzfal a számítógép védelmét célozza meg, s amint nevéből is következik, nem szoftveres, hanem egy elektronikus, azaz hardver eszköz útján.

A számítógépbe helyezhető kisméretű DAXON fekete doboz, amely egy HDD Szelektor, amelyet Winchester átkapcsolónak is nevezhetünk. Segítségével két "C:" Winchester működtethető felváltva a számítógépben. Ebből - képletesen szólva - az következik, hogy "két számítógéppel" rendelkezünk, amelyek semmiféle szoftverkapcsolatban sincsenek egymással. Ezért nem juthatnak át még a boot vírusok sem az "egyik gépből" a "másik gépbe".  Pontosítva: ezek a "gépek" csak felváltva működhetnek.

A védelem értelmezéséhez képzeljük el, hogy, két önálló számítógépünk van, amelyek

Az Internet gépen csak azok a programok vannak, amelyek az internetezéshez szükségesek.

A másikat nevezzük Privát gépnek. Ezen van minden más programunk, adatunk: levelezésünk, számításaink: minden, amit féltünk.

Vannak, akik pontosan így dolgoznak: két gépen! Az e-mail üzeneteket, és a letöltött fájlokat floppy lemezen viszik át az Internet gépről a Privát gépre. Igen, floppy lemezen, amely az egyre szélesebb körben ismert lézer-szervó vezérlésű  floppy-meghajtó egység 120 megabájtos lemeze is lehet, sőt erre a célra ez az igazi!  Akinek két gépe van, s így használja azokat, biztonságban van, feltéve, hogy a floppy lemezt mindig vírusellenőrzés után teszi be a másik gépbe!

A HARDVER TŰZFAL azoknak megoldás, akik erre a célra nem használnak két gépet. Nekik a számítógépükbe helyezett két Winchester is elég, amelyeket ugyanilyen rendszer szerint felváltva tudnak működtetni a Winchester Szelektor alkalmazásával. Mostantól kezdve nekik is "két gépük" van, igaz csak felváltva tudják azokat használni. Ezt leszámítva ugyanúgy dolgozhatnak, mint ahogy azt a fentiekben leírtuk! A különbség csak az, hogy a floppy lemezt nem is kell kivenniük a meghajtóból, amikor átkapcsolnak az "egyik gépről" a "másikra".

Hogyan is történik ez?

Egy gépünk van, de benne két Winchester: C:Internet és C:Privát

Nagyon fontos, hogy tudjuk, ha a HARDVER TŰZFALAT beépítjük, akkor egy külső kapcsolónk is lesz, amely meghatározza, hogy melyik Winchester működjön a gép bekapcsolása után. A legegyszerűbb, ha például a TURBO kapcsolót választjuk erre, ez ugyanis az újabb gépeknél egyáltalán nem használatos.

Gondolatban kapcsoljuk be a gépet! A Turbo kapcsoló nincs benyomva. Ebben a helyzetben a Winchesterről töltődik be az operációs rendszer, amely tetszőleges lehet. Most a "Privát gépünkkel" dolgozunk. Ez a "gép" (azaz at C:Privát   Winchester) nem tartalmazza a modemet működtető programot, sem a tárcsázót, sem a böngészőt. Így, még, ha akarnánk sem tudnánk internetezni vele. Megírhatunk azonban egy hatoldalas levelet a szövegszerkesztőnkkel, akár rajzot is készíthetünk hozzá, s ezeket fájlként rátehetjuk a floppy lemezünkre. Ezt a levelet ugyanis az Interneten fogjuk elküldeni valakinek. Elővigyázatosságból, nehogy vírust küldjünk vele véletlenül, ellenőrizzük a floppyt, biztos ami biztos!

Amikor befejeztük a munkát a "Privát gépen", benyomjuk a Turbo kapcsolót. Nem történik semmi, látszólag. Aztán újraindítjuk a gépet: ekkor érvényesül a Turbo kapcsoló benyomott állapota: most a C:Internet  "gép" indul, amelyiken akár egy másik opreációs rendszer is lehet, a lényeg az, hogy ez csak internetezésre alkalmas.

Rákapcsolódunk az Internetre, "szörfözünk", s persze egyik e-mail üzenetünkhöz mellékeljük a hatoldalas levelet és rajzot tartalmazó fájlokat is, amelyek erre vártak a floppy meghajtóban lévő lemezen. Később találunk néhány érdekes és számunkra fontos fájlt, amit letöltünk, megnézünk, kipróbálunk. Azokat, amelyeket használni akarunk majd, rámásoljuk a floppy lemezre – milyen jó, hogy 120 megabájtos lemezünk is van! Ezután következik a vírusellenőrzés! Igen, mindkét Winchesteren tartunk vírusellenőrző programot.

Másnap a Turbo gomb megnyomásával kezdjük a munkát. A floppy lemezről bevisszük a fájlokat a gépbe, a privát Winchesterünkre, azaz a "Privát gépbe". Itt biztonságban vagyunk!

A HARDVER TŰZFAL műszaki szemmel nézve egy kisméretű (55×55×12 mm) műanyag dobozban lévő elektronikus kapcsolókat tartalmazó áramkör, amelyet a PC IDE portja és a C:Internet és C:Privát  Winchesterek közé egy hosszabb, s két rövidebb 40 erű (tartozék) szalagkábellel kell bekötni. A gép automatikus HDD felismerő áramköre biztosítja, hogy különböző paraméterű Winchesterek is jól működjenek. Amennyiben nincs a gépben automatikus HDD felismerő áramkör, akkor két egyforma Winchestert kell alkalmazni. A kapcsolók átváltását egy rövidzárat adó (pld. a turbo) kapcsoló segítségével lehet kezdeményezni, de az átkapcsolás csak a gép HW Reset jelének megjelenésekor történik meg. A Hardver Tűzfal műgyantával kiöntött kisméretű doboza alkalmas arra, hogy a két Winchester mögött az IDE szalagkábelek között legyen elhelyezve. Tápellátásához a 3,5"-os lemezmeghajtókhoz alkalmazott kisméretű tápcsatlakozóra van szükség.


PC szelektorok

TANÁR ÚR KÉREM!  (levél)
DAXON Elektronikai Kft. H-1118 Budapest, Ménesi út 19.
Telefon: (+361) 361-3366, (+3630) 921-7820 Fax: (+361)466 -5095
daxon@daxon.info