NÉGYKEZES SZÁMÍTÓGÉP

Orvosok, ügyvédek, menedzserek, könyvelők, s még nagyon sokan, - időnkát talán Ön is - munkatársukkal együtt ugyanazt a számítógépet használják felváltva, mert a géphez egyidőben csak egyikük fér hozzá.

Négykezessé, azaz kétszemélyessé alakítható minden számítógép néhány kiegészítő eszközzel:

Így amikor

a billentyűzet és az egér ott van kéznél, ami meglepően hatékonnyá és kényelmessé teszi a munkát.

Minden úgy működik, ahogy korábban. A képernyőkön egyaránt ugyanaz látszik, amit írunk, függetlenül attól, hogy melyik billentyűzeten nyomtuk le a gombokat. Egy félbehagyott mondat éppúgy befejezhető a másik billentyűzetről is, mint ahogy átírható egy betű, vagy egy szó is. Az egerek ugyancsak egyenértékűek, bármelyiket is kezeljük, az egér-jel ugyanúgy mozog a képernyőn, mintha csak egy egér lenne a géphez kapcsolva.

Két billentyűzethez és két egérhez két monitort célszerű használni még akkor is, ha a két munkahely közel van egymáshoz. A szem kímélése érdekében ugyanis fontos, hogy a monitorral szemben üljünk, s megfelelő távolságból nézzük a képernyőt.

Amennyiben a számítógép és a második billentyűzet, egér, és monitor között nagyobb a távolság, akkor hosszabbító kábelekre van szükség. A billentyűzet-, egér- és monitor hosszabbítók a megrendelő által meghatározott méretre készülnek.

A NÉGYKEZES SZÁMÍTÓGÉP a közös munkát és az egyszemélyes tevékenységet is segítheti. Az együtt végzett munka tipikus eseteit az alábbi két példa illusztrálja.

HÁZIORVOSOK (hazánkban már mintegy ezer rendelőben) használják a számítógépet asszisztensükkel együtt. Amikor az orvos a beteget vizsgálja, diktálja amit a “kartonra”, azaz a számítógépbe kell írni. Amikor a nővér pld. a beteg vérnyomását méri, vagy más teendők miatt nem ül a számítógép előtt, akkor az orvos lapozgat a képernyőn, nézi az adatokat, s az előzményeket, vagy, ha kell ő ír közvetlenül a számítógépbe. Így együtt, vagy felváltva dolgoznak a géppel, s ezáltal könnyebb, gyorsabb, és hatékonyabb lesz a munkájuk.

Az ÜGYVÉDEK hosszú szövegeket - szerződéseket - írnak, diktálnak, s ez gyakran az ügyfelek jelenlétében történik. Ismert dolog, hogy aki diktál, szereti látni a számítógép képernyőjén a szöveget, hogy ne kelljen kérdeznie: “hol is tartottunk?” A számítógép monitorát ilyenkor csak az asszisztens mellett állva lehet látni, ez viszont megosztja a figyelmet, amit az ügyfélre, s a vele folytatott tárgyalásra kell fordítani. A megoldás kézenfekvő: az ügyvédnek is kell egy számítógép használati lehetőség. Az ügyvéd íróasztalán lévő monitor, billentyűzet és egér ilyenkor nem jelenti azt, hogy mindig ő dolgozik a számítógéppel. Amikor diktál, asszisztense ír, de a szöveget mindketten látják, s ez gyorsabbá, precízebbé teszi a fogalmazást. Amikor az asszisztens mással van elfoglalva, az ügyvéd továbbra is használhatja a számítógépet, anélkül, hogy oda kellene ülnie asszisztense asztalához. S végül, de nem utolsó sorban, ha egyedül dolgozik az irodában, akkor is kéznél van a számítógép, saját íróasztalánál dolgozhat.

AZ EGYEDÜL DOLGOZÓKAT is kiválóan segítheti a Négykezes Számítógép. Abból fakadóan, hogy a gépet két helyről lehet működtetni, lehetségessé válik, hogy ugyanaz a személy térben és időben elkülönülő munkát végezzen ugyanazzal a számítógéppel. Az alábbi példák erről szólnak.

KISEBB ÜZLETEK, BOLTOK, GYÓGYSZERTÁRAK adminisztrációját sokszor egy számítógéppel is meg lehet oldani. Nagy segítség lehet azonban, ha ehhez az egy géphez két helyről is hozzá lehet férni. A számítógép az irodában van, de ahhoz, hogy pld. a raktárkészletet megnézzük, egy második számítógép-hozzáférési hely alakítható ki az eladótéri pulton. Így nem kell egyedül hagyni a vevőt, amíg az irodában megnézzük, hány darab van raktáron a keresett áruból.

IRODA és - LABOR/RAKTÁR/MŰHELY között is megosztható egy számítógép. Az irodánkban lévő számítógépet használhatjuk a közeli laboratóriumban, raktárban, vagy műhelyben is, ha kialakítunk magunknak egy második billentyűzettel, egérrel, s monitorral egy “konzolt". A lényeg az, hogy ha iróasztalunknál bekapcsolva hagyjuk a számítógépet, akkor azt egy távolabbi helyről is kezelhetjük. Amikor visszamegyünk az irodánkba, a géppel folytathatjuk a munkát, feldolgozhatjuk a távolabbról bevitt adatokat.

A BANKOK sorra vezetik be az elektronikus pénzátutalás rendszerét, amely lényege, hogy számítógép segítségével utalhatunk át pénzösszegeket. Amíg nem lesz minden cégnél, s minden otthonban ilyen rendszer, addig a bankban történő sorban állás helyett jó megoldás az is, hogy saját magunk utaljuk át folyószámlánkról a pénzt a bank előcsarnokában lévő számítógép konzolok segítségével. Egy ilyen kihelyezett konzol célszerűen egy duplikált hozzáférés a bank egyik belső ügyfélszolgálati számítógépéhez. S ha az átutalásnál valamilyen problémába ütközünk “saját”, azaz éppen használt billentyűzetünk, egerünk és monitorunk előtt, akkor beszólunk a kezünk ügyében lévő segítségkérő telefonon. Aki felveszi a telefont, látja a képernyőt, kezelheti a gépet, s ezért aktívan tud segíteni, megmutatva, befejezve az egész tranzakciót.

NÉGYKEZES SZÁMÍTÓGÉP “vagy” SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZAT? A kérdés gyakran felmerül, amelyre a válasz röviden csak “és” lehet.

A Négykezes Számítógép ugyanis egyrészt jóval kisebb költség, hiszen csak egy számítógépre van hozzá szükség. Másrészt csak ez a megoldás segíti az egyidőben folytatott közös munkát. Egy számítógép hálózat kétségtelenül számos előnyt nyújt, ezért drágább is. Összehasonlítva: minimum két számítógép, hálózati program, hálózati rendszerelemek, többmunkahelyes szoftverek, sőt még egy rendszergazda is kell hozzá. S az ezzel járó többletszolgáltatás és többlet ár ellenére mégsem tudja azt, amit egyidejű hozzáférésnek nevezünk, azaz a gyorsan, s felváltva történő képernyőre írást, lapozást ugyanabban a programban! Ezért a két megoldást egymást kiegészítőjének kell tekinteni, s nem alternatívájának. Van arra mód, hogy hálózati rendszereknél is használni lehessen a korábban beszerzett és megszokott duplikátor elemeket, amelyek megvalósítják az egyidejű hozzáférést, a közös munka alapját. A válasz tehát az, hogy először az olcsóbb és egyszerűbb NÉGYKEZES SZÁMÍTÓGÉP használata célszerű, amely a későbbiekben hálózati rendszerré bővíthető.

 

PC szelektorok

TANÁR ÚR KÉREM!  (levél)
DAXON Elektronikai Kft. H-1118 Budapest, Ménesi út 19.
Telefon: (+361) 361-3366, (+3630) 921-7820 Fax: (+361)466 -5095
daxon@daxon.info