Tanár úr kérem! (Levél)

OKTATÁSI SZÁMÍTÓGÉP RENDSZER

Négyféle hardver elemből felépíthető szoftver-független VGA szétosztó rendszer

Gondosan berendezett és számítógépekkel felszerelt oktatóterem: kilenc, tizenkettő, vagy még több hallgató, asztalukban számítógép, előttük monitor, billentyűzet és egér. A tanár szemben velük a katedrán - kissé jobbra, hogy, lássák a hallgatók amikor felpillantanak. Számítógépének monitora félig besüllyesztve, hogy lássa a hallgatókat, előtte billentyűzet, egér, és bal kezénél egy távkapcsoló...

A tanár magyaráz, saját képernyőjén egérrel mutatja amit mindenkinek látni kell, és a hallgatók is ugyanazt látják az előttük lévő monitorokon. Számítógépes modern iskolában, vagy munkahelyi oktatóbázison vagyunk? Igen, számítógéppel szinte minden tanítható, s vannak ismeretek, amelyek hatékonyan csak így sajátíthatók el.

A hallgatói képernyőkre VGA monitor szétosztó erősítőkön és VGA hosszabbító kábeleken keresztül jut el a tanár által mutatott kép. Természetesen időnként saját számítógépükkel dolgoznak, például megismételhetik amit a tanár mutat - (gondoljunk a szövegszerkesztők használatánál előforduló trükkökre műveletekre)-, vagy megoldhatnak egy-egy feladatot.

Figyelemre méltó újdonsága ennek a rendszernek, hogy kizárólag a tanár szabja meg, mikor foglalkozhat a hallgató a számítógéppel.

A képernyőn ugyanis
a tanár akarata szerint. Erre szolgál a tanár bal kezénél lévő távkapcsoló. Ez a VGA kábeleken át a hallgatói számítógépek mellett lévő VGA átkapcsolókat működteti: a hallgatói monitorra a tanári, vagy a hallgatói gép jelét vezetve.

A VGA átkapcsoló hasznos kiegészítő funkciója, hogy megakadályozza a hallgató előtt lévő billentyűzet működését, ha a monitor a tanári gép jelét mutatja. Enélkül előfordulhatna, hogy a hallgató akkor próbálna meg billentyűzetével írni, amikor az előtte lévő monitoron a tanári gép jele látható. A beírt karakterek a kép átváltása után zavaróak lennének. Ezért a billentyűzet jele is át van vezetve a VGA átkapcsolón, s annak "tanári" állásában a működtetés hatástalanítva van.

Egyszerűbb esetekben a tanár számítógép-kezelést, képernyő-műveleteket, szöveges háttér információt, számpéldákat mutathat, de természetesen ábrákat és fényképeket is. Sőt, ha belegondolunk, minden diák láthat CD-ről, képmagnóról, vagy kamerából származó mozgóképet is, anélkül, hogy számítógépe multimédiás képességekkel rendelkezne. Ehhez csupán a tanár számítógépének kell gyors processzorral, nagy memóriával, video bemenettel, s gyors VGA kártyával rendelkeznie. A monitor-meghajtó jelek ugyanis a hallgatói számítógépek kihagyásával jutnak el a hallgatók előtt lévő VGA monitorokra.

A tanár számára a DAXON OKTATÁSI SZÁMÍTÓGÉP RENDSZER működtetése nagyon egyszerű, mert csak egy kétállapotú kapcsolót kell az oktatás során kezelnie. Ez a legnagyobb előnye a bonyolult és ezért drága sokfunkciós számítógépes oktatási rendszerekkel szemben. A hallgatóknak ugyanakkor semmiféle többletmunkát nem ad. Csak tanulniuk kell, a tanárt hallgatva, saját monitoruk képernyőjét figyelve, és ha lehetőséget kapnak, saját számítógépükön dolgozva. A rendszer különböző számítógép konfigurációkkal együtt kompletten, illetve a VGA szétosztó-, és kapcsoló elemek, továbbá a hosszabbító kábelek külön-külön is megrendelhetők. A gyártó a rendszerekre vonatkozó egyedi igényeket is figyelembe veszi, s a lehetőségek határán belül teljesíti.

 

PC szelektorok

TANÁR ÚR KÉREM!  (levél)
DAXON Elektronikai Kft. H-1118 Budapest, Ménesi út 19.
Telefon: (+361) 361-3366, (+3630) 921-7820 Fax: (+361)466 -5095
daxon@daxon.info